(0312) 278 08 54
Kaldırım Üzerindeki Çizgili Şeritler Nedir, Nasıl Yapılır?

Hayatlarımızın birçoğu yollarda geçmektedir. Her alanın olduğu gibi yolların da belirli, uymamız gereken kuralları bulunmaktadır. Bu kurallarda ilk olarak karşımıza çıkan ise trafik yol çizgileridir. Kaldırım üzerindeki çizgili şeritler olarak da nitelendirilebilir.

Kaldırım üzerindeki çizgili şeritlerin her biri farklı bir anlam niteliği taşımaktadır. Bu şeritlerden herhangi birine uyulmazsa tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabilir. Sizler için hazırladığımız bu blog yazısında kaldırım üzerindeki çizgili şeritler nedir? nasıl yapılır? sorularının cevaplarını verdik.

Kesik Yol Çizgisi: Sürücü kişilerin kurallara tamamen uymak şartı ile; önlerinde seyahat eden aracı geçebileceklerini ve şeridi değiştirebileceklerini göstermektedir.

Devamlı Yol Çizgisi: Devamlı yol çizgisi sürücü kişilerin; önünde bulunan seyahat halindeki aracı kesinlikle sollayamayacağı ve şerit değiştiremeyeceği anlamına gelmektedir.

Kesikli ve Devamlı Yol Çizgisi: Yolun bu iki çizgisinin de yan yana bir şekilde bulunduğu bölümlerinde; sürücüler hangi çizgiye daha yakınlarsa o çizginin niteliğinde belirlenen trafik kurallarına uyum sağlaması gerekmektedir. Diğer bir söyleyiş işe kesik yol çizgisine en yakın olan sürücüler kolaylıkla şerit değiştirebilirken; devamlı yol çizgisine yakın olan sürü kişiler şerit değiştirememektedir.

İki Devamlı Yol Çizgisi: İki devamlı yol çizgisi çift şerit olarak da adlandırılabilir. Bu yol çizgisinin yan yana bulunması durumunda trafiğin çift yönlü bir şekilde aktığı anlaşılır. Yine iki devamlı yol çizgisinin bulunduğu yollarda araçlar kesinlikle şerit değiştiremez.

Tırmanma Şeridi Çizgisi: Birbirine paralel olarak ilerleyen iki kesik yol çizgisinin tam ortasından, yine birbirine paralel iki devamlı yol çizgisinin yer alması; sürücü kişilerin orta şeride sadece geçiş amacı ile kullanabilecekleri ve devamlı bir şekilde orta şeritte bulunamayacakları anlamına gelmektedir.

Yukarıda bahsettiğimiz kaldırım ve yol üzerindeki çizgili şeritler sıklıkla kullanılan şeritler olarak nitelendirilmektedir. Elbette çizgili şeritler sadece bu bahsettiklerimiz ile sınırlı değildir. Yol ve kavşak ayrımlarının bulunduğu noktalarda yerini alan oklar, yaya olan kişilerin geçiş hakkını açıkça gösteren yaya geçidi çizgileri, belirlenen hız sınırını işaret eden ya da yavaşlama uyarı çizgileri sürücü kişilerin dikkat etmesi gereken bir diğer yol işaretleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kaldırım Üzerindeki Çizgili Şeritler Nasıl Yapılır?

Kaldırım üzerindeki çizgili şeritler

in yapımında büyük rol oynayan boyalar; bu şeritlerin nasıl yapıldığı konusunda da bize büyük ipuçları vermektedir. İşin boya kısmını hallettikten sonra gerisi şeritleri yapacak kişi ya da firmanın profesyonelliğine kalmaktadır. Kaldırım üzerindeki çizgili şeritler yapılırken temel olarak iki farklı boya çeşidi kullanmaktadır;

  • Soğuk yol boya çizgisi
  • Termoplastik yol çizgi boyası

İki farklı boya çeşidi de asfalt boyası olarak nitelendirilmektedir. Özellikle otoyolların zeminlerinde kullanılmaktadır. Tabii ki de iki boyanın da kullanım alanları farklılık gösterebilmektedir. Soğuk yol çizgi boyaları genellikle şehirlerarası yollarda kullanılırken, termoplastik boyaların uzun süreli kullanımı ve dayanıklılığı açısından tercih edilmesi daha avantajlıdır. Ancak şerit çizgileri genellikle şehir içi trafiklerinde daha yoğun şekilde kullanıldığı için şehirlerarası yollarda çok fazla tercih edilmez.

Soğuk yol çizgi boyalarının da çeşitleri bulunmaktadır. Bu boya çeşidi hem uygulanacak alanın ölçüsüne hem de otoyolun özelliğine göre değişim göstermektedir. 3 farklı şekilde soğuk boyalar üretilebilmektedir. Üretilen soğuk boyalar şu şekilde listelenmektedir;

  • Klor kauçuk soğuk boya
  • Çift kompenatlı soğuk boya
  • Akrilik soğuk boya

Karayolun niteliğine ve kesik kesik yol çizgisine göre uygulanan bu çizgiler, yolun özelliklerine göre seçilmiş olan soğuk boya seçenekleri ile belirlenmektedir.